Moodle-pohjassa voi jakaa osallistujat ryhmiin. Ryhmätoiminto saattaa olla sekava ja aiheuttaa ristiriitoja opintojakson asetuksiin, joten tätä suositellaan vain edistyneille käyttäjille. Ryhmillä voit määritellä opintojakson aktiviteetteihin ryhmäkohtaisia rajoituksia sekä luoda yksilökohtaisia ryhmiä.
1. Ryhmän luominen
Ryhmät löytyvät kurssipohjalta kohdasta Osallistujat:
Ryhmän pääset luomaan painamalla Luo ryhmä -painiketta.
Anna ryhmälle nimi ja halutessasi lisää kuvaus sekä ryhmäavain. Paina tämän jälkeen alhaalta Tallenna muutokset.
Voit lisätä ryhmään käyttäjiä Lisää/poista käyttäjiä -painikkeella, joka on nyt aktiivinen, koska ryhmä on luotu.
Lisättyäsi / poistettuasi käyttäjiä, pääset edelliseen näkymään klikkaamalla Takaisin ryhmiin -painiketta.
2. Ryhmän käyttö aktiviteeteissa
Ryhmäkohtaisuuden saat käyttöön opintojakson aktiviteettien asetuksista, kohdan Moduulien yleiset asetukset alta:
Mahdolliset ryhmämoodit:
- Ei ryhmiä – Kaikki osallistujat yhdessä.
- Erilliset ryhmät – Osallistuja näkee vain oman ryhmänsä jäsenet sekä sen tuottamat sisällöt.
- Näkyvät ryhmät – Osallistujat jaettu ryhmiin, joissa kukin työskentelee, mutta myös muut ryhmät näkyvät työskentelyn tulokset.
Jos ryhmämoodi on esimerkiksi Erilliset ryhmät, vaaditaan ryhmittely, jolle kyseinen aktiviteetti pelkästään näkyy. Valitsemalla taas Näkyvät ryhmät, näkyy aktiviteetti kaikille ryhmille erikseen. Ryhmät esimerkiksi keskustelualue -aktiviteetissa näkisivät vain oman ryhmänsä toiminnan.
Jos opiskelijat tekevät ryhmätöiden palautuksia, valitaan aktiviteetin asetuksista ryhmätyön palautus käyttöön:
3. Ryhmittelyt
Eräänlainen ”ryhmien ryhmä” – voit siis muodostaa yksittäisistä ryhmistä erilaisia kokonaisuuksia.
Ryhmittelemällä pystyt tarjoamaan osallistujille entistä monipuolisemmat mahdollisuudet työskennellä eri ihmisten kanssa. Nämä ryhmittelyt määritetään samassa paikkaa kuin ryhmät eli Ryhmät -valikossa välilehdellä Ryhmittelyt.
Esimerkki:
Ryhmittely 1: Lähiryhmät, koottu ryhmistä Pori ja Rauma (osallistujat jaoteltu paikkakunnan mukaan). Käytössä keskustelualueella ja wikissä paikkakuntakohtaisten lähitapaamisten sisällön tuottamiseen.
Ryhmittely 2: Vertaisryhmät, koottu ryhmistä Rahoitus ja Markkinointi (osallistujat jaoteltu suuntautumisvaihtoehdon mukaaan, paikkakunnasta riippumatta). Käytössä keskustelualueella ja wikissä suuntautumiskohtaisiin projekteihin.
Mikäli käyttäisit ryhmäkohtaisia työskentelyalueita ilman ryhmittelyä, näkyisivät yksittäiselle osallistujalle kunkin aktiviteetin ryhmälistassa (alasvetovalikko) kaikki mahdolliset ryhmät, jotka olet kyseiselle toteutukselle luonut. Ryhmittelyä hyödyntämällä tulos on selkeämpi, sillä osallistuja näkee samaisessa listassa vain ne ryhmät, jotka kuuluvat samaan ryhmittelyyn kuin hänen ryhmänsä.