Moodle > Opettaja > Analytiikka > Analytiikkakaaviot

Analytiikkakaaviot on uusimpia Moodlen lohkoja, jolla voidaan visualisoida jo olemassaolevaa dataa opiskelijoista, heidän aktiivisuutta ja tuloksia Moodlessa. Voidaan siis havainnollistaa kaavioin tuloksia, näiden keskiarvoja ja jakaumia. Tämä lohko toimii siis hyvänä toiminnan mittarina opintojaksoille. Analytiikkalohkon tarkoituksena on toimia pääasiallisesti kurssin aikana, jolloin voidaan opiskelijoiden aktiivisuuden ja suoritusten perusteella tehdä muutoksia. Kurssin jälkeen toki dataa voidaan jalostaa eteenpäin seuraavia opintojaksoa ajatellen, seurata esimerkiksi oliko joku tehtävä vaikea kaikille, jäikö joku tehtävä tekemättä valtaosalla tms. Analytiikkalohko toimiikin parhaiten opintojaksoilla joiden mitta on kaksi jaksoa ja joissa on 6-12 seurattavaa aktiviteettia. Suoritusmittari (edistymisen tai kurssin seuranta), useita automaattisesti arvioitavia pienempiä tehtäviä ja analytiikkakaaviot yhdessä muodostavat parhaiten toimivan kokonaisuuden.

Analytiikkakaaviot lohko lisätään kuten muutkin lohkot; muokkaustilassa lohkoriville. Analytiikkakaavio tarjoaa useampaa eri graafia oletuksena riippuen mitä aktiviteettejä opintojaksolla on ja onko tässä opiskelijoita. Yleisimmät ovat arvosanakaavio, materiaalien palautukset, aktiivisten opiskelijoiden lukumäärä, eri aktiviteettien palautukset ja aktiivisuuden jakaantuminen. Tältä lohko näyttää oletuksena opintojaksolla:

Arvosanakaaviolla voidaan tarkastella arvioitavien aktiviteettien suorituksia. Jokainen aktiviteetti, jossa on numeraalinen arviointiskaala näkyy tällä kaaviolla hyvin. Jos kyseessä on hyväksytty-hylätty arviointimenetelmällä toimiva aktiviteetti ei kaavio piirrä mitään järkevää, sillä hyväksytty-hylätty on yksiselitteinen. Kun kaavioon lisätään aktiviteetti jossa on suorituksia, laskee tämä keskiarvot suorituksista ja esittää mihin puolet opiskelijoista sijoittuvat arvosana-asteikolla sekä keskiarvon kaikista suorituksista:

Yllä olevassa kaaviossa näkyy nyt viiden aktiviteetin arvioinnit (lueteltuna 0-4). Jokaisen aktiviteetin arvosanapylvästä klikkaamalla saadaan lisätietoja arvosanojen jakaumasta aktiviteetin osilta. Esimerkiksi viimeisessä aktiviteetissa jakauma on laidasta laitaan, arvosanoja on kaksi; toinen on 0 pistettä, toinen 100 jolloin sininen viiva kertoo keskiarvon ja sinisellä reunustettu laatikko kertoo vaihteluvälin. Toisaalla toisessa aktiviteetissa (toinen vasemmalta, numero 1) on arvosanojen jakauma ja keskiarvo 0. Tämä tarkoittaa että voi olla vain yksi opiskelija, joka on tehnyt tehtävän ja saanut 0 pistettä tai useampia, mutta kaikki ovat saaneet 0 pistettä.

Materiaalien avaukset kertoo opiskelijoiden avaamat aktiviteetit. Tällä pystytään seuraamaan avataanko kaikkia aktiviteetteja, ja onko joku aktiviteetti sellainen mitä opiskelijat eivät hyödynnä. Materiaalien avaukset muodostaa kaavion kaikista valituista opintojakson aktiviteeteista:

Aktiivisten opiskelijoiden lukumäärä muodostaa kaavion, joka visualisoi aktiiviset ajankohdat tietyllä tarkastelujaksolla opiskelija- ja klikkikohtaisesti. Klikkaamalla kaaviossa olevia pylväitä voidaan katsoa tarkemmin tietoja ajankohtana aktiivisena olleista opiskelijoista ja näiden tekemistä toiminnoista ajankohtana:

Palautukset (testikurssilla tehtävä- ja tenttipalautukset) kertoo kaavioin palautusten lukumäärät ja palauttajat. Tällä kaaviolla voidaan esimerkiksi nopeasti tarkastella ovatko kaikki opiskelijat tehneet tietyn aktiviteetin. Alla olevassa kuvassa tenttipalautuksien kaavio:

Parhain analytiikkakaavioiden ominaisuus tulee esille aktiivisuuden jakaantumisen kaaviossa. Tämä kaavio kertoo opiskelijakohtaisesti aktiivisuuden opintojaksolla ja mahdollisuuden pikaviestittää sähköpostitse opiskelijoille, jotka eivät ole olleet aktiivisia opintojaksolla viikkoon tai ollenkaan. Kaavioita on sekä käyntipäivien mukaan että aktiviteettiaktiivisuuden mukaan opintojakson alusta alkaen:

Opiskelijan nimen oikealla puolella oleva kolmio kertoo aktiivisuuden puutteesta. Keltainen kolmio ilmaantuu kun opiskelija on opintojaksolla, mutta ei ole avannut yhtäkään aktiviteettia. Punainen kolmio ilmaantuu kun opiskelija ei ole viikkoon ollut aktiivinen opintojaksolla. Kaavioiden alapuolella on mahdollisuus lähettää sähköpostiviesti kaikille niille opiskelijoille, joilla ei ole ollut aktiivisuutta viime aikoina (toinen näistä kolmioista nimen vieressä).