Moodle > Opettaja > Analytiikka > Edistymisen seuranta

Edistymisen seuranta on lohko, jolla sekä opiskelija että opettaja voi seurata suorituksia opintojaksolla. Lohko on opintojaksokohtainen ja opiskelija näkee vain omat suorituksensa lohkosta. Opettaja näkee kaikkien opintojaksolla olevien suoritukset. Edistymisen seurantaan pitää määritellä mitkä aktiviteetit ovat seurannassa mukana. Voidaan laittaa kaikki aktiviteetit (tentit, tehtävät, keskustelut ym.) tai vain tietyt, esimerkiksi pelkät tentit. Edistymisen seuranta -lohkoja voi myös olla useampia ja niihin voidaan laittaa eri aktiviteetteja. Voit esimerkiksi tehdä yhden edistymisen seurannan tenteille ja toisen tehtäville. Opettaja pystyy edistymisen seurannalla nopeasti tekemään yleiskatsauksia opintojakson suorituksiin ja katsoa esimerkiksi milloin kaikki ovat palauttaneet yhden opintojakson tehtävän, jolloin voidaan siirtyä arviointiin (ei tarvitse katsella vähän väliä onko kaikki tehtävän palautukset tulleet).

Edistymisen seurantaan lisättäville aktiviteeteille pitää määritellä suoritusehdot. Ne arvot, joilla aktiviteetista saadaan se suoritusmerkintä edistymisen seurantaan. Ehtoja aktiviteetille voi asettaa erilaisia ja useita samanaikaisesti. Yleisin ja yksinkertaisin ehto on arvosanan saaminen aktiviteetista suoritusmerkintää varten. Opettaja voi myös laittaa aktiviteetin suoritusmerkinnäksi pelkästään aktiviteetin avaamisen, joka toimii hyvin esimerkiksi materiaaleissa, jotka avautuvat kolmannen osapuolen palveluun (pois Moodlesta). Numeraalisesti arvioitavissa aktiviteeteissa voi olla suorituksen ehdoksi merkittynä hyväksymisraja, joka on Arviointi -kohdassa merkitty läpäisemisraja aktiviteetille. Esimerkiksi 10 pisteen tentissä läpäisemisraja voi olla 5 pistettä ja alle tämän pisterajan aktiviteetti on automaattisesti hylätty, suoritusmerkintää ei myöskään tule.

Suoritusehdot aktiviteetille määritetään aktiviteetin asetuksista kohdasta opiskelijoiden edistyminen. Huomioitavaa on aina edistymisen seurantaa käyttävää opintojaksoa tehdessä, että ehdot kannattaa määritellä ja varmistaa etukäteen jokaiseen aktiviteettiin. Kun opintojakso alkaa ja opiskelijat alkavat suorittamaan aktiviteetteja menevät asetukset edistymisen osilta lukkoon aktiviteetin asetuksissa. Tämän lukon poistaminen johtaa arviointisuoritusten menettämiseen aktiviteetissa.

Jos edistymisen seuranta ei löydy lohkolistastasi, saattaa kurssin omissa asetuksissa olla suoritusten seuranta poissa päältä. Tämän pääsee tarkistamaan kohdasta asetukset -> muokkaa kurssiasetuksia -> suoritusten seuranta. Opintojaksolla ei siis toimi mitkään seurantalohkot ilman tätä asetusta.

Lohko näyttää oletuksena aina kaikki ne aktiviteetit seurannassa, joissa opiskelijoiden edistyminen on päällä. Aktiviteetin asetuksien kohdasta opiskelijoiden seuranta kohta suoritusten seuranta pitää olla muussa asennossa kuin ”älä huomioi opiskelijoiden edistymisen seurannassa”:

Uutena WordPress-käyttäjänä, luodaksesi uusia sivuja sisällöllesi. Pidä hauskaa! Uutena WordPress-käyttäjänä pidä hauskaa! Uutena WordPress-käyttäjänä pidä hauskaa! Uutena WordPress-käyttäjänä pidä hauskaa! Uutena WordPress-käyttäjänä pidä hauskaa! Uutena WordPress-käyttäjänä pidä hauskaa! Uutena WordPress-käyttäjänä pidä hauskaa!

Samasta kohdasta aktiviteetin asetuksissa määritellään myös suoritusehdot aktiviteetille, jossa seuranta on päällä. Tässä yllä olevassa kuvassa olemme tehtävä-aktiviteetissa ja tämän suoritusmerkinnän ehtoina voi olla aktiviteetin avaaminen, arvosana (jonka läpäisemisraja määriteltiin kohdassa arviointi asetuksissa) tai palautus. Voidaan myös laittaa deadline aktiviteetin suoritusmerkinnälle. Jos opiskelija ei saa suoritettua aktiviteettia hyväksytysti ennen aikarajaa saa tämä automaattisesti hylätyn aktiviteetista. Määritettävät suoritusehdot vaihtelevat aktiviteetin mukaan. Esimerkiksi keskustelu-aktiviteetissa voidaan määrittää suoritusehdoksi keskustelun avaaminen, postauksien määrä tai molemmat yllä mainittujen lisäksi. Suoristen seuranta voidaan myös asettaa niin, että opiskelija voi itse merkitä aktiviteetin suoritetuksi. Kun tämä asetus on päällä löytyy kurssisivulta aktiviteetin vierestä pieni laatikko, jota painamalla opiskelija voi lisätä suoritusmerkinnän aktiviteetista itselleen.

Pääset lisäämään lohkon opintojaksollesi asettamalla muokkaustilan päälle ja valitsemalla edistymisen seurannan lohkolistalta. Oletuksena edistymisen seuranta näyttää tältä opintojaksollasi:

Lohko siis näyttää todennäköisesti pelkästään sinisiä palkkeja opettajan näkymässä, sillä tämä ottaa myös opettajan suorituksen opintojaksolla huomioon. Sininen väri palkeissa tarkoittaa keskeneräistä tai palauttamatonta aktiviteettia, mutta näitä ei opettaja palautakaan itse niin tämä näkymä ei vielä tarjoa mitään konkreettista tietoa opintojaksosta paitsi sen, että ainakin viidessä eri aktiviteetissa on suoritusten seuranta aktivoituna. Värikoodaus toimii niin, että palkki on keltainen kun aktiviteetti odottaa arviointia, punainen kun aktiviteetin suoritusvaatimukset ovat suorituskertojen jälkeen epäonnistuneet ja vihreä kun aktiviteetti on ehtojen mukaan suoritettu.

Kun haluat määrittää seurattavat aktiviteetit edistymisen seurantaan, ne aktiviteetit mitä siis seurataan lohkon väripalkeissa, avaat muokkaustilassa lohkon hammasrattaan kuvasta asetukset (muokkaa edistymisen seuranta lohkoa -kohta). Lohkon asetuksissa näytä lisää -kohdasta painamalla saadaan näkyviin aktiviteettien valinnan. Mukaan luetut aktiviteetit kohdassa valitaan seuraako lohko automaattisesti kaikkia aktiviteetteja missä on opiskelijoiden suoritusten seuranta päällä vai vain tiettyjä näistä. Jos valitaan jälkimmäinen päästään valitsemaan tämän alapuolelta ne aktiviteetit, joita tämä edistymisen seurannan lohko seuraa. Voidaan siis jos halutaan tehdä erilliset seurannat eri aktiviteeteille niin valita tässä vain esimerkiksi ne tehtävät, lisätä toinen edistymisen seuranta ja valita tämän asetuksissa sitten eri aktiviteetit siihen seurattavaksi. Lohkon asetukset näyttävät tältä ja tässä on nyt valittuna vain väli- ja lopputentti tähän edistymisen seurantaan:

Lohkon asetuksien kohdassa vaihtoehtoinen otsikko voit nimetä tämän edistymisen seurannan eri nimellä, tämä vain tenttejä seuraava edistymisen seuranta voisi siis olla nimeltään vaikka tenttien seuranta. Kuvakkeet palkissa ja prosentit opiskelijalle voivat olla päällä tai pois miten haluaa.

Lohkon hyödyllisyys tulee esille opettajalle parhaiten siirtymällä lohkossa olevaan yleiskatsaukseen opiskelijoista. Tässä näkymässä näkee helposti milloin esimerkiksi opiskelija on suorittanut kaikki kurssit ja odottaa arvosanaa, opiskelija on palauttanut tehtäviä, jotka odottavat arviointia tai kaikki opiskelijat ovat palauttaneet ensimmäisen viikon tehtävän ja nyt voidaan siirtyä arvioimaan kaikki kerralla. Näkymä on tällainen opettajalle:

Tästä voidaan siis todeta, että esimerkiksi Olivia Opiskelijalla on kaksi odottavaa arviointia, yksi hylätty aktiviteetti ja kaksi hyväksyttyä. Siispä hänen suorituksensa on 40%. Toisaalla Kaksi Opiskelijalla ei ole yhtäkään suoritusta tai suoritusyritystä, joten hänellä on kaikki aktiviteetit sinisiä ja edistyminen 0%.