Ouriginal poistui käytöstä vuoden 2022 lopussa ja tilalle tuli Turnitin Similarity. Turnitin toimii sekä Moodlessa, että Wihissä.
Ensimmäisellä käyttökerralla opiskelijan tulee hyväksyä Turnitin EULA-käyttäjäsopimus (End User Lisence Agreement), jotta dokumentit lähtevät tarkistukseen. Ellei hyväksyntää tehdä, dokumentit palautuvat pelkästään Moodleen, mutta eivät mene TurnItIniin. Nappi EULAn hyväksynnälle löytyy sellaisen tehtävän yhteydestä, jossa on TurnItIn aktivoituna:
Jos opiskelija palauttaa työnsä hyväksymättä EULAa, hänen on mahdollista palata palautukseensa ja käydä hyväksymässä se. Tämän jälkeen tehtävän pitäisi lähteä automaattisesti TurnItIn-tarkistukseen. Kun EULA on kerran hyväksytty, jatkossa se näkyy tehtävänpalautuksen yhteydessä näin:
Ota Turnitin käyttöön – tämä valinta ottaa tarkistusprosessin käyttöön kyseisessä tehtävässä
Sulje pois samankaltaisuusraporteista – Valitut vaihtoehdot eivät näy vastaavina samankaltaisuusraporteissa.
Lähetysten indeksointi – Indeksoidut lähetykset ovat käytettävissä vertailua varten samankaltaisuusraporteissa. Tehtävällä voi olla esimerkiksi välipalautus, jota ei indeksoida ja opiskelija näkee siitä sen hetkisen palautuksen tilanteen ja lopullinen tehtäväpalautus, joka indeksoidaan ja ladattu materiaali tallentuu järjestelmään tulevia vertailuita varten.
Luo samankaltaisuusraportit – Milloin dokumentille luodaan raportti
Opiskelijoiden pääsy – Saako opiskelija pääsyn raporttiin.
Tarkistukseen lähetetyllä dokumentilla on järjestelmässä kolme eri tilaa, jotka on kuvattu alla.
Palautettu dokumentti on jonossa.
Palautettu dokumentti odottaa tarkistusvuoroaan.
Tarkistettu dokumentti ja analyysi näyttää tämän tiedoston kohdalla 100%:n samankaltaisuutta, eli kyseinen dokumentti löytyy jo samanlaisena vertailutietokannasta. Varsinaista raporttia pääset lukemaan klikkaamalla prosenttilukua.
Lisää ohjeita löytyy täältä: https://help.turnitin.com/integrity/instructor/moodle.htm
Moodlen lähettämät Turnitin-viestit
Moodlen lähettämiä Turnitiin liittyviä viestejä pystyt hallitsemaan Moodlen oman profiiliin Asetukset -> Ilmoitusten asetukset -polun takaa.
Raportti
On tärkeää huomata, että raportti on apuväline, jota on aina tulkittava. Se ei suoraan kerro, sisältääkö analysoitava teksti plagiointia vaan etsii palautetusta työstä yhtäläisyyksiä vertailutietokantaan.
Turnitin ei vielä mahdollista dokumenttipohjien, kuten opinnäytetyön ”whitelistaamista” (=merkintää aineistoksi, joka ohitetaan vertailussa)
Jos raportissa näkyy suuria yhtäläisyyksiä yksittäisiin dokumentteihin, tutki, koostuvatko nämä suorista lainauksista ja ovatko ne oikeutettuja?